ELŐRETOLT HELYŐRSÉG IRODALMI KARAVÁN

Csütörtökesti fölolvasás a bicikliműhelyben,
tudtunkkal a város szülötte vezényli, bővebb információ alant.


TINTAsocial -17.03.23. -18.00
Bővebb információ: kmtg.hu

Az Íróakadémiáról:
A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) célja az anyaországi és határon túli magyar tehetségek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése. Küldetésünk, hogy a fiatal kortárs művészet teljesítményeit ne csak Budapest és a nagyobb magyarországi városok, hanem minél több magyarlakta település közönsége megismerje.
A KMTG első nagyszabású tehetségkutató és tehetséggondozó projektje Rejtő Jenő Előretolt Helyőrség című kultkönyvének nevét viseli, melynek költő-hőse, Troppauer Hümér öklével küzdött az irodalomért.
Az elméleti és gyakorlati oktatás mellett az Íróakadémia hallgatóit fölkészítjük az irodalmi életre. Közönségtalálkozókat, irodalmi produkciókat, médiafellépéseket szervezünk, ahol az oktatók, a mentorok és a pályakezdők együtt jelennek meg, így a fiatal alkotók tanáraik közreműködésével tökéletesíthetik előadói képességüket, miközben műveiket a nagyközönség elé tárják.

A rendezvényről:
Az Előretolt Helyőrség Irodalmi Karaván estjén bemutatkoznak és műveikből felolvasnak az Íróakadémia oktatói, mentorai és pályakezdői. Bemutatásra kerül az Enumeráció c. antológia, melyben közel félszáz szerzőnk műveiből olvashatók szemelvények. Eközben - és ezt követően - kötetlen hangulatú, őszinte beszélgetés irodalomról, művészetekről, önkifejezésről, tehetségről és szorgalomról, sikerről és kudarcról.
Orbán János Dénes, az Íróakadémia projektvezetőjének ajánlója szerzőkhöz és olvasókhoz:

„A fiatal magyar irodalom óvatossá, tapogatózóvá, túlintellektualizálttá vált. A költészetből a szenvedély, a játékosság, a humor, az életszagúság kiveszőfélben van. Elkeserítő, hogy egy évtizede nem olvastam huszonéves költőtől olyan verset, amitől fölállt volna a szőr a hátamon. Az élet szagát keresem a versben, a szenvedélyt, a lüktetést, az izgalmat, a fantáziát; az okosságot, és nem az okoskodást. Nem a tökéleteset keresem, hanem valami szokatlant, mert gyakran az az érzésem a kortárs magyar lírával – nem csak a fiatallal – kapcsolatban, hogy valaki már a kétezres éve elejére elkészítette a magyar versíró szoftvert.
Kedves fiatal szerzők, nézzetek őszintén szembe a valósággal: tapasztaltátok már az őszinte és érdekmentes rajongás többrendbéli érzését, hogy ismeretlen személyre olyan hatást gyakoroltatok műveitekkel, hogy lóvét adott a kiadványotokért, fölkeresett és újabb műveket kunyerált, netán a mellére vagy a bicepszére kért autogramot? Tapasztaltatok valami olyasmit, ami több, mint létezésetek és művészetetek puszta tudomásul vétele kollégáitok és két-három tucat mindenre elszánt bölcsészolvasó által, ami több, mint egy írószervezeti tagság, néhány felolvasóest tizenöt ásítozó ember előtt? Ha nem tapasztaltatok különleges olvasói jeleket, ne az értetlen világot okoljátok, mert nem biztos, hogy az olvasókban van a hiba. Mint tudjuk, nem az író válogatja meg az olvasóit, hanem az olvasók válogatnak az írók közül.”
Az Irodalmi Karaván Miskolcon:
2017. március 23, 18.00, TINTA SOCIAL (3530 Miskolc, Zsolcai sor 164.)
Az Irodalmi Karaván résztvevői:

Farkas Wellmann Endre (oktató), József Attila-díjas költő, szerkesztő, 1975-ben született Marosvásárhelyen, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán diplomázott, jelenleg a Magyar PEN Club főszerkesztője. 1990 óta publikál, néhány kötete: A lelkiismeret aluljárói (versek, 1997), Az Anna-érzés avagy a bérgyíkos éjszakája (versek, 2004), Lucius Domitius lázbeszéde (versek, 2009), A római disznó (versek, 2016).

Csikár Norbert Adrián (pályakezdő) 1991-ben született Budapesten. 2008-ban a Kőbe vésett köszöntő verspályázat közönségdíjasa, 2007-ben és 2012-ben a Vécsey Színpad Drámapedagógiai Műhely verspályázatán ezüst díjban és dicséretben részesült. 2009-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója. 2010-től Finnországban élt, ahol logisztikai mérnöki tanulmányokat folytatott.

Karkó Ádám (pályakezdő) 1997-ben született Esztergomban. A gimnáziumot Békéscsabán végezte, most a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán magyar–történelem tanári szakon tanul. Verseket 2013 óta ír.

Kubiszyn Viktor (mentor) író, drogmissziós konzultáns. 1979-ben született Miskolcon. Könyvei: Filmflesskönyv (2011), Drognapló (2011), Foglaltház (2013), Oroszrulett (2015).

Mizser Fruzsina (pályakezdő) 1996-ban született Miskolcon, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarának elsőéves hallgatója. Az Aegon „Magamra ismerek”- pályázat különdíjasa, írt már 100 szóban Budapest–ről, és kétezer könyv van a fejében, amely szám folyamatosan növekszik.

Nagyházi Márton (pályakezdő) 1994-ben született Kazincbarcikán, jelenleg a budapesti Műegyetem Vegyészmérnöki Karán tanul, 2010 óta ír bizonyos rendszerességgel, írt már színművet és operaszövegkönyveket is, foglalkozik ezen kívül kisszériás újságírással, esszéírással és valamelyest költészettel.